Konge over fart,
fuglejagt og
familiehygge

Pointeren

Pointeren har hele pakken. Racen er avlet til jagt på fuglevildt i det åbne land og født med evnen til at paralysere et jagtbytte og slippe det, når jægeren giver signal.

Dens rolige, børnevenlige temperament og næsten vedligeholdelsesfrie pels gør samtidig  pointeren til den ideelle familiehund: Hvis den vel at mærke får lov at brænde masser af energi af på jagt og lange vandreture.

En udholdende fuglehund med aristokratisk elegance og en dybt hengiven natur.

Pointerens mentalitet og anvendelse

Af Carlo Nørtoft Thomsen og Erik Petersen for DPK 2009

Engelsk pointer

Pointeren har sit hjemsted i England og betegnes derfor som den engelske Pointer – en stående fuglehund/jagthund. En aristokratisk race som viser sin kraft og ynde gennem bevægelser og stand. Pointeren er en atletisk, smidig, muskuløs og perfekt bygget jagt- og sportshund. Pelsfarverne er primært hvid med orange, lemon, sorte eller “liver” (leverfarvede) pletter. Ensfarvet og trefarvet pels er også korrekt. Pelsen er kort, tæt, glat og blank – kræver ikke megen pleje. Racen er ikke kuldskær, selv om pelsen er kort. Højde: Hanner: 63-69 cm Tæver 61-66 cm. 

Edmund Bristow, Pointers in a landscape

Historie

Racen stammer oprindelig fra Italien – det viser malerier fra 1400-tallet. Krydsninger mellem franske, spanske og italienske fuglehunde ligger til grund for racen. Ordet Pointer er spansk (de Punta) og betyder at udpege en fugl, for derefter at tage stand – ”to point”. I 1713 hjembragte engelske soldater eksemplarer fra Spanien, og disse dannede racens grundlag. Opdrætteren William Arkwright fuldførte i slutningen af 1800-tallet dette avlsarbejde. Derfor optræder England som racens oprindelsesland og ansvarshavende for pointerens racestandard. En fremragende, alsidig, hurtig jagthund og en god vildtfinder med medfødte anlæg for stand og sekundering samt nem at dressere. Pointeren er en hund, hvis karakteristika til stadighed vil være fart, det store hurtige krydssøg i flot stil (højt båret hoved) samt en god lugtesans. Racen gjorde sin entre i Danmark omkring 1850. 

Mentalitet

Pointeren er en energisk og ualmindelig venlig race, som er engageret og loyal overfor mennesker. Besidder stor tålmodighed – velegnet til familier med børn. Viser normalt både intelligens og venlighed samt god tilpasningsevne i forskellige situationer. Aflæser andre hundes signaler godt og er en god konfliktløser. Racen er af natur hengiven og honorerer ikke kravene som vagthund, uagtet den gør opmærksom på fremmede mennesker, lyde osv. Pointeren værdsætter et liv i familiens ”midte” højt! 

Sundhed

Pointeren i Danmark er ikke plaget af hofteledsdysplasi (HD) generelt og har en gennemsnitlig levetid på 11 år. Ingen specifikke sygdomme er tæt tilknyttet racen, som må betegnes som en sund population.

Udvikling og anvendelse

Fra første færd har pointeren været et af de meget vigtige husdyr på gårdene, især i familier hvor der blev udøvet jagt. Her var det vigtigt, at der hang vildt på sømmet under tagudhænget efter søndagens jagt. Kødet fra især agerhøns, gråænder og harer var vigtig kost for familien, og når pengene var små, blev meget vildt solgt til vildthandleren. I starten af det 20. århundrede var pointeren en af de mest almindelige hunderacer i Danmark. En stor del af avlen var udelukkende til jagtbrug – man spekulerede ikke så meget i markprøver og udstilling. Således var der ikke fokus på stil og elegance, som vi ser i nutiden, men mere på jagtforstand og samarbejde. I den samme periode startede man i ”det bedre borgerskab” decideret fuldblodsavl af pointeren. I disse kredse var der stor prestige i at avle og fremføre pointere på markprøve og udstilling – typisk med professionelle dressører. Nutidens pointere er stadig avlet til at jage. Racen lever for at jage! En så intens jæger som pointeren er forholdsvis hårdfør i marken. Den går gerne gennem buskads og krat på trods af sin lidt tynde pels. Alligevel er det en relativt blød og følsom hund, der helst vil stille sin ejer tilfreds. I al træning er tillid mellem hund og fører helt afgørende for et godt resultat. Al træning bør tilrettelægges med respekt for hundens personlighed.

Idealmiljø

Pointeren er ikke skabt til at bo i lejlighed! Den er energisk og utrættelig, elsker masser af motion og mulighed for komme på jagt eller ud at træne i marken. Den styrker hele livet sine færdigheder i at finde fugl. Trives bedst på landet og i byen i hus med have mm. (f. eks. god løbegård i dagtimerne) 

En anden kvalitet hos pointeren er den store jagtlyst, dens intensitet, elegance og udholdenhed.

Nutid

Pointeravlen i Danmark styres af opdrætterne i Dansk Pointer Klub. Det er dem, der har hånden på roret og sætter målene for avlen i Danmark, underforstået i forhold til standarden. Klubben ynder ikke at betjene sig af et avlsråd, hertil er den personlige virkelyst og entusiasme blandt medlemmerne for stor. På årlige vintermøder, familiedage mm. diskuterer man naturligvis også avl nu og da. Mange opdrættere har i dag en hjemmeside med målsætninger, og der er fodslag i de danske opdrætteres mål med pointeren. En opdrætter, der står alene med sine mål, er på længere sigt en færdig opdrætter! Naturligvis er der forskelle i prioriteringerne, men alle opdrættere har sundheden højt på listen. Her er den mentale sundhed mindst lige så vigtig som den fysiske. Træningsbarheden er også en af de egenskaber, der vægtes højt, og dette forhold hænger jo nøje sammen med den mentale sundhed. Søget, farten og stilen samt intensiteten og evnen til at finde vildt, er højt prioriteret. Det skal være en nydelse at se en pointer jage i det, der betegnes som ”før skuds arbejdet”. 

Med et tillæg af hvalpe på omkring 100 stk./ pr. år, er man tvunget til jævnligt at bruge udenlandske avlsdyr. Der bruges flest fra norden, men da pointeren er en verdens-race, er det ikke ualmindeligt med avlsdyr fra resten af kloden. I dag er pointeren stadig en træningsbar race og “willing to please”. Den medfødte stand er ikke noget, den skal trænes til. Det kommer af sig selv, når den kommer for fugl. Ligeledes er evnen til at sekundere stående partner også medfødt. Dette kan iagttages i en tidlig alder hos en hvalpeflok, som tumler rundt i leg, men skal dog i reglen, især i starten, vedligeholdes med træning. Det første, man lægger mærke til, når man ser en pointer fra siden, er den elegante krop med stor brystdybde. De vinklede lemmer omkranset af kraftig muskulatur, lang, tør hals uden løshængene halshud, det smukke hoved med tydelig nakkeknude, let opstoppernæse (dishface) og fyldige dybe læber, de fine og glatte højt ansatte ører samt den tynde fine hale, som bæres vandret. Når man ser en pointer forfra, er næsen det første, man ser – i samspil med en stor udstråling. Et fascinerende udtryk, der understøttes af smukke, mørke øjne. Det er øjne, som ser lige på dig og er et kapitel for sig. De skal opleves! 

Pointerens speciale

Pointerens specielle kendetegn og spidskompetence er klart det store medfødte krydssøg. Altid op mod vinden og gerne på store åbne arealer. Her er pointeren i sit es og brillerer med en langstrakt, jordvindende galop med næsen som højeste punkt – filtrerende vinden for fært af vildt. Dette fører naturligt til pointerens høje status på markprøver. Dens skarphed over for vildt er fantastisk, hvilket betyder, at Pointeren aldrig er i tvivl, om den har at gøre med den i fuglebehandlingen så vigtige kropsfært (fært i luften) eller fodfært (fært på jorden). En egenskab der bevirker, at det er muligt for en stående hund at ”nagle” / ”sætte” en gammel fasankok, der vil stikke af . Eller registrere og lokalisere fært fra hønsefugle på lang afstand. Det være sig på såvel mindre marker som stort højfjeld! En anden kvalitet hos pointeren er den store jagtlyst, dens intensitet, elegance og udholdenhed. Det sidste forhold ses tydeligt på lange jagtdage, når de tungere racer trættes og intensiteten daler. 

Det er en fornøjelse at gå på jagt med en veltrænet markprøvehund.

Kim Henriksen ©

Praktisk jagt

Pointeren er her meget alsidig, hvad enten den jager i skov, mose eller i det åbne land. Den læser terrænet fremragende og indretter sit søg herefter. De fleste pointere ønsker hele tiden at vide, hvor føreren befinder sig (at holde kontakt), og det betyder, at søget bliver smallere og tættere i uoverskueligt terræn. Inden man tager den unge hund med på jagt, bør (læs skal) den have modtaget fortræning og lært at apportere. Træningen bør i øvrigt foregå således, at man ikke ødelægger hundens kærlighed og tillid til sin fører. Det er imidlertid af vital betydning, at hunden kommer på jagt. Det rigtige starttidspunkt vil være individuelt fra hund til hund – fra jæger til jæger. Men husk… øvelse (læs erfaring) gør mester. Såfremt en Pointer begynder at forfølge hårvildtet for langt under jagterne, hvilket jo er ret naturligt for ekstremt jagtivrige hunde, vil det i de fleste tilfælde være tilstrækkeligt at genopfriske træningen. 

Apportering

Pointeren kan blive en fremragende apportør. Dette kræver, at man er villig til at bruge den fornødne tid på dette arbejde. Her vil træningsindsats og flid være lige frem proportionale med et godt slutresultat – man får således en alsidig ”efterskudshund”. Pointeren vil uden tøven affange anskudt råvildt, og mange pointere stiller helt naturligt hjortevildt. At stille et stykke vildt betyder, at hunden danser med fuld hals rundt om et dyr i en afstand, der får dyret til at stå stille. Dette som en naturlig konsekvens af, at den har vurderet dyret for stort til, at den kan dræbe det selv. 

Sven Rud og Boelsgaards A Ravi. Foto: Anders Landin ©

Markprøver

Pointeren har stolte traditioner på markprøver i såvel Danmark som resten af verden. Klubbens toneangivende opdrættere og førere har altid prioriteret markprøvesporten højt, hvilket også afspejler sig gennem klubbens årbøger, Pointer Nyt og her på klubbens hjemmeside.
Et spørgsmål trænger sig derfor på …. Kan man bruge sin markprøve Pointer til al jagt, uden træningen går tabt? Det er en fornøjelse at gå på jagt med en veltrænet markprøvehund. Det er på den anden side håbløst at gå på markprøve (og for den sags skyld på jagt) med en utrænet jagthund. I øvrigt er selve træningen med en stående jagthund noget af bedste, der findes. Som når en unghund på en solbeskinnet forårsdag opnår sin første stand for parhøns. Ja, da er livet værd at leve. I det hele taget giver træningen med pointeren udenfor jagtsæsonen store glæder. Det er sikkert, at efter tre måneders jagt, efter både fugle og hårvildt i skov og mose og andet uoverskueligt terræn vil der være nogle ting i træningen, der skal justeres. Dette kræver imidlertid ikke indlæring af nye ting – kun genopfriskning af tidligere færdigheder. Det er ret overskueligt at minde hunden om, at den ikke må knaldapportere og at hårvildtet skal der ikke bruges tid på. Det optimale er jo, at man kan kalde hunden af et evt. hare- eller rådyrdrev. For en pointer er det intet problem! Et emne, der drøftes ofte i klubben, er, hvorvidt dygtige markprøve-hunde udelukkende skal koncentrere sig om dette. Eller om de skal deltage på efterårets jagter, når markprøvesæsonen er forbi. Svaret på det sidste spørgsmål er ja. Men det er individuelt hvor ofte og hvordan. Således er der forskel på, hvad de forskellige ejere/førere ønsker. At der er så højt til loftet i klubben, at der er plads til disse meningsforskelle om pointerens anvendelsesområder, vidner det om en sund klub og om en race med et stort potentiale. Alt sammen fører dette til, at du reelt selv kan afgøre, hvad du vil. Fordi… Pointeren kan næsten det hele!

Agerhøne (Perdix perdix)
Den mindste fasanfugl i det åbne landskab.

Læs mere om denne charmerende lille fugl

Søger du Pointer hvalpe

Ved at klikke på linket neden for, får du et overblik over danske pointerkenneler

Scroll to Top

Privatlivspolitik på

DANSK POINTER KLUBS HJEMMESIDER

Sidst opdateret den 25. oktober 2019.

Oplysninger om persondata
Retningslinjer for behandling af personoplysninger for medlemmer i Dansk Pointer Klub / cvr. 37828726. Som følge af dit medlemskab med klubben accepterer du denne privatlivspolitik.
Dette kan du ændre i ifølge nedenstående.
Grunden til at klubben har data og billeder af dig og dine hunde, er for at vi medlemmer kan kontakte og hjælpe hinanden med vores hobby, og samarbejde om, at have en god og stærk forening sammen, og for at vi kan lave en levende og interessant hjemmeside for dels medlemmerne og for interesserede i Pointeren og Dansk Pointer Klub.

OVERSIGT:
1. Generelt
2. Personoplysninger
2.1 Hvad er personoplysninger?
2.2 Hvor længe opbevarer vi personoplysninger?
2.3 Hvad bruger vi personoplysninger til?
2.4 Hvordan beskytter vi dine personoplysninger?
2.5 Retten til adgang til dine personoplysninger
2.6 Retten til berigtigelse af dine personoplysninger
2.7 Retten til sletning af dine personoplysninger
2.8 Kan vi ændre behandlingen af personoplysninger?
3. Kontakt

1. Generelt
Gennem din aftale med Dansk Pointer Klub indsamles der personoplysninger om dig.
Disse retningslinjer er udarbejdet ud fra EU’s Databeskyttelsesforordning, som får virkning i Danmark fra 25. maj 2018, samt den nye danske databeskyttelseslov, der supplerer reglerne i databeskyttelsesforordningen og den nuværende persondatalov (samlet ”gældende lovgivning”).
Nedenfor kan du læse om de informationer, der indsamles, herunder hvordan oplysningerne behandles, hvad de bruges til, hvem der har adgang til oplysningerne, og hvem du kan kontakte, hvis du har spørgsmål eller indsigelser vedrørende de indsamlede oplysninger.

2. Personoplysninger

2.1 Hvad er personoplysninger?
Klubben beder om dine almindelige kontaktoplysninger, når du melder dig ind i klubben. Det er primært oplysninger som navn, adresse, postnummer, land, telefon- og mobiltelefonnummer, e-mail, og type af medlemsskab. De personoplysninger, som vi indsamler, bruges til at identificere dig som medlem samt til levering af medlemsbladet “Jagthunden” og login til medlemslisten. De personoplysninger, som vi indsamler i forbindelse med opfyldelsen af aftalen, vil blive opbevaret i vores IT-system og/eller i et fysisk register. Desuden har og bruger klubben billedmateriale fra prøver og arrangementer til brug på hjemmesiden, opslag og historisk materiale.

2.2 Hvor længe opbevarer vi personoplysninger?
Opbevaring af personoplysninger afhænger af, hvor længe din aftale med klubben består.
Når du bliver medlem i klubben, har vi brug for dine personoplysninger som dokumentation på din aftale med klubben og opkrævning af kontingent.
Under det løbende aftaleforhold opbevares de oplysninger, vi har indsamlet på dig i vores IT-system, hvorefter personoplysningerne arkiveres.
Dine personoplysninger vil som udgangspunkt efter gældende regler blive opbevaret i af klubbens kasserer. Ved ophør som medlem i klubben vil dine personoplysninger blive opbevaret i en periode på 5 år fra udgangen af det regnskabsår, materialet vedrører. Hvis aftalen med dig f.eks. er ophørt november 2018 og regnskabsåret følger kalenderåret, er vi efter gældende regler forpligtet til at opbevare oplysningerne indtil tidligst udgangen af 2023. Når personoplysningerne ikke længere er relevante, og vi ikke er forpligtet til at opbevare dem, vil alle personoplysninger vedrørende dig blive slettet og vi opbevare kun historiske relevante oplysninger fra din tid i klubben.

2.3 Hvad bruger vi personoplysninger til?
De personoplysninger, vi indsamler om dig bruges til registrering af medlemskab og opkrævning af kontingent, oplysningerne bruges først og fremmest til almindelig administration, herunder eksempelvis til opfyldelse af den aftale, du har indgået med klubben.

Oplysningerne vil som udgangspunkt ikke blive videregivet til tredjepart med undtagelse af Stående Jagthunde i Danmark (SJD) https://www.sjid.dk/ udgiver af medlemsbladet “Jagthunden”.

Derudover kan vi behandle dine oplysninger, hvis behandlingen er nødvendig for, at klubben (eller tredjemand) kan forfølge en legitim interesse, medmindre hensynet til dig går forud herfor. Anden videregivelse tillades kun, såfremt gældende lovgivning undtagelsesvis tillader videregivelse af personoplysninger.

2.4 Retten til indsigt i dine personoplysninger
Du har som medlem i Dansk Pointer Klub ret til at få indsigt i og bekræftelse på, om personoplysninger vedrørende dig selv behandles og i givet fald adgang til personoplysningerne.
Du er tillige berettiget til at anmode om og modtage personoplysninger om dig selv, som du har afgivet til klubben. Du er desuden berettiget til at gøre indsigelse mod behandling af dine personoplysninger.

2.5 Retten til berigtigelse af dine personoplysninger
Du har ret til at få urigtige personoplysninger om dig selv berigtiget af klubben uden unødig forsinkelse.

2.6 Retten til sletning af dine personoplysninger
Du har ret til at få personoplysninger om dig selv slettet af klubben uden unødig forsinkelse, hvis klubben ikke fortsat har en legitim interesse i at opbevare dine personoplysninger.
Bemærk venligst, at såfremt Dansk Pointer Klub i henhold til gældende lovgivning er forpligtet til at opbevare oplysningerne, kan du ikke kræve, at dine personoplysninger slettes.

2.7 Beskyttelse af personoplysninger
Ifølge gældende lovgivning skal dine personlige oplysninger opbevares sikkert og fortroligt. Vi gemmer de personlige oplysninger, du afgiver, i klubbens IT-system.
Vores sikkerhedsforanstaltninger kontrolleres løbende for at afgøre, om vores behandling af personoplysninger håndteres forsvarligt og under hensyntagen til dine rettigheder som medlem.

2.8 Ændringer i behandlingen af personoplysninger
Vi forbeholder os ret til at opdatere og ændre nærværende retningslinjer for behandling af personoplysninger. Ændres retningslinjerne, rettes datoen for ”sidst opdateret” nederst på siden. Disse retningslinjer bliver evalueret og om nødvendigt revideret en gang årlig.

3. Kontakt
Hvis du ønsker adgang til de oplysninger, som er registreret om dig i vores IT-system og på hjemmesiden https://www.pointerklub.dk og på medlemssiden https://medlem.pointerklubben.dk, skal du rette henvendelse til Dansk Pointer Klub på e-mail: pointerklub@gmail.com.
Er der registreret forkerte data, eller har du andre indsigelser, skal du rette henvendelse samme sted. Du har mulighed for at få indsigt i, hvilke informationer der er registreret om dig.

Hvis du ønsker at klage over klubbens behandling af dine personoplysninger, kan dette ske til Datatilsynet:

Datatilsynet
Borgergade 28, 5
1300 København K
Telefon: 33 19 32 00
E-mail: dt@datatilsynet.dk

Med venlig hilsen
Dansk Pointer Klub

Senest revideret: 27-10-19
Næste revision: 31-12-19