Træning af din pointer
Flemming Sørensen, medlem af Dansk Pointer Klub
Af medlemmer i Dansk Pointer Klub
FUGLEHUNDENS PENSUM
- Kontakt
- IKKE løbe efter hårvildt og husdyr
- JA/NEJ
- Gå pænt i snor (det gør livet lidt lettere)
- Dæk
- Køre i bil – kunne ligge i bilen i længere tid
- Komme, når man kalder – i alle situationer og på STOR afstand
- Kende fløjtekommandoer
- Apporterer dummyer – og skudt vildt og aflevere det til hånd
- Svømme og hente vildt i vand
- Dirigering
- Søge på marken
- Forholde sig roligt, når den ikke arbejder, både derhjemme og mens man venter på marken.
- Stand, sekundering, rejse fugl og ro i opflugt
- Udvise ro ved skud
- Kunne koncentrerer sig
- Stoppe, på kommando – i alle situationer og på STOR afstand
- Have en god kondition og udholdenhed i al slags vejr
Kontakt
God kontakt mellem hund og fører er alfa og omega I træningen af pointeren. Den gode kontakt trænes gennem samvær, små daglige øvelser, og ikke mindst brug af stemmeføringen. Beløn den spontane kontakt, gør det spændende for hunden at være omkring dig som ejer og giv hunden oplevelser I forskellige terræntyper.
Lasse Weberg, medlem af Dansk Pointer Klub
IKKE løbe efter hårvildt og husdyr
Hunden skal tidligt lære små og enkle kommandoer. ”Sit” eller ”dæk” og ”bliv” kan trænes fra hvalpen er 8 uger. Her skal man være konsekvent i træningen. Lad ikke den unge hund løbe efter hårvildt – grundlæggende skal hunden ALDRIG gøre noget som hvalp, som man ikke ønsker den skal når den bliver voksen.
Køre i bil
Helt fra hvalp er de ten god ide´at vænne hunden til at være I bilen. Fra første dag skal hunden have en transportkasse, og der skal den have fred og ro. Start med korte ture, og udbyg efterhånden som hunden bliver ældre. Tag gerne kassen med indenfor I huset, og lad hunden sove I kassen når den er træt.
Komme når man kalder
Fra hvalp skal man træne hunden i at kunne sit navn. I starten belønner man når hunden kommer, og der findes en lang række simple træningsøvelser, som kan anvendes. Når hunden kender sit navn, og den ikke adlyder, så skal man et skridt tilbage i træningen, evt sætte en lang snor på hunden og igen træne indkald.
Jens Have, medlem af Dansk Pointer Klub
Svømme og hente vildt i vand
Vandarbejdet er måske ikke lige pointerens spidskompetence, derfor er det vigtigt at den tidligt bliver vænnet til at komme i vand. Gå en tur langs vandet, og tag evt den unge hund med ud i vandet i snor. Lad den være sammen med hunde der er glade for vand, og de første gange hunden decideret skal svømme, kan det være en god ide´ at gå med den ud indtil den svømmer. Igen er det ”små skridt” fremad der tæller.
Katarina Green, medlem af Dansk Pointer Klub
Udvise ro ved skud
Det er meget vigtigt, at hunden vænnes til skud – og dette skal ske stille og roligt. Bliver hunden først ”skudræd”, kan det være vanskeligt at få rettet. Tag hunden ud sammen med andre hunde, og lad en kammerat afgive skud et stykke væk. Man kan også køre ud til en skydebane, parkere langt væk og stille og roligt gå tættere på skydebanen. Samtidig snakker man med hunden og giver den evt nogle godbidder.
Vi ses derude...
Læs også....
Pointerens mentalitet og anvendelse
Af Carlo Nørtoft Thomsen og Erik Petersen for DPK 2009